2010. 08.11.  Mennyei Atya: Kik a lelki szegények?
Én: Édes Jézusom, szeretlek. Tégy engem békéd eszközévé. Mennyei Atyám! Köszönöm, hogy Te a világ Ura és Teremtője lehajolsz hozzánk kicsinyekhez, és tanítani fogsz minket.
Szentlélek Isten! Jöjj, segíts, hogy akadály nélkül tudjam közvetíteni a Mennyei Atya bölcs szavait.
Mennyei Atya: Drága Engesztelő Gyermekeim! Ma egy kevésbé ismert és nehezen érthető fogalmat akarok nektek elmagyarázni: A LELKI SZEGÉNYSÉGET. Ezzel a kifejezéssel a Szentírásban találkozhattok. Máté evangéliumában, a hegyi beszédben. Jézus a Genezáreti tavat környékező hegyek egyikére vitte a sokaságot, akik hallgatták Őt. A 8 boldogsággal forradalmian új dolgokat mondott.
Így kezdte:
  1. Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
  2. Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket.
  3. Boldogok, akik szomorúak, mert övék lesz a föld.
  4. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele.
  5. Boldogok, az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak.
  6. Boldogok, a tisztaszívűek, mert majd meglátják az Istent.
  7. Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket.
  8. Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a Mennyek Országa.
Hogy az emberek mennyire tájékozatlanok a lelki szegénység fogalmát illetően, arra egy példát szeretnék elmondani nektek. Az egyik vasárnapi szentmisén a 8 boldogságról szólt az evangélium, de kivételesen szentbeszéd nem követte, mert helyette egy hosszú püspöki körlevelet olvastak fel. A miséről kijövet két asszony beszélget. Atyai szívem megdobbant, mert ritkán látok olyat, hogy az utcán hazafelé az evangéliumról beszélgessenek. Mert bizony a legtöbbször a főzésről, a kapálásról, a politikáról, a családról, gyermekekről esik szó, tehát a földi dolgokról. De most Zsuzsi és Erzsi a 8 boldogságról elmélkedtek egymás közt.
Erzsi így szól:
- Tudod Zsuzsikám, azt értem, hogy miért lesznek a Mennyben boldogok a szomorúak, mert ott már nem bántja őket senki és ott már nem kell siratniuk saját bűneiket és másokét. Azt is értem, hogy a mennyben már nem lesz igazságtalanság. Az is helyén való, hogy aki embertársaival irgalmas, ahhoz Isten is irgalmas lesz. Azt is értem, hogy a tisztaszívűek, akik betartják a tízparancsolatot, azok üdvözülnek, hogy a békességben élő, szelíd emberek elnyerik jutalmukat, és akiket Jézus nevéért üldöznek, azoké a Mennyország. Egyet viszont nem értek: Kik a lélekben szegények? A jó emberekre azt szokták mondani, hogy nagylelkű. Hát ez nem azt jelenti, hogy tele van lelki érdemekkel, lelki kincsekkel? Tehát gazdag a lelke? Hát nem az ilyen érdemli meg a Mennyországot? Az nyilvánvaló, hogy vannak szegények és gazdagok a vagyonuk szerint. De hogy léteznek lélekben szegények, azt nem értem.
Zsuzsi így válaszol:
- Én voltam egyszer egy lelkigyakorlaton és ott éppen erről a kifejezésről volt szó. Azóta értem, mi a lelki szegénység. A lélekben szegény, aki teljesen kiüresítette magát. Semmit sem törődik az anyagiakkal, semmi földi dologhoz nem ragaszkodik, minden teremtménytől elszakad, sőt önmagától is. Megszűnik benne minden helytelen önszeretet.
Drága Engesztelőim! Maradjunk még ennél a példánál. Mikor lesz Erzsiből lelki szegény? Ha kiveszi a bankból a takarékbetétkönyvét és szétosztja a szegények között? Nem. Ugyanis ezzel csak a feleslegét adta oda. És ha elajándékozza az autóját és a balatoni villáját? Nem. Mert ezekkel csak a luxustól mondott le. Vagy akkor lesz Erzsi lélekben szegény, ha minden értékét, házát, földjét, élelmiszerét odaadja? Még mindig nem. Ha lelki szegény akar lenni, el kell szakítania a hasznos baráti kapcsolatait is, meg kell szüntetni teljesen önmaga helytelen szeretetét. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy elfordul az emberektől, és nem szereti őket, mert akkor ellentmond a 10 parancsolatnak. Ellenkezőleg. Annyira szeretnie kell az embereket, mint önmagát. Ezért a szeretetért semmi viszonzást nem kell várni. Miután Erzsi mindenről lemondott, mindent megtett, amit kellett, érezze úgy, hogy semmit sem tett, amiért mások becsülhetnék, és haszontalan szolgának hirdesse magát. Így valóban szegény és lélekben mezítelen lett és elmondhatja a prófétával: Magányos és szegény vagyok én. De senki sem gazdagabb, hatalmasabb és szabadabb annál, aki el tudja hagyni önmagát és mindenét, és vállalni tudja a legutolsó helyet.
Drága Gyermekeim! Számotokra, akiket különböző élethelyzetekbe állítottam, család, valami hivatás, teljesítenetek kell az állapotbeli kötelességeiteket, nem hagyhatjátok magára családotokat, nem maradhattok fedél nélkül, hanem e kötelezettségeken belül ki kell üresíteni lelketeket minden földhöz tapadtságtól, nem szabad semmihez, főként az anyagiakhoz ragaszkodni, mentesnek kell lenni minden szenvedélytől. Mit jelent ez konkrétan a mai kor emberének? Azt jelenti, hogy nem lehetsz rabja a pénzhajhászásnak, a túlzott munkának, a hajszoltságnak. Nem viheted túlzásba a tv nézést, internetezést, szerencsejátékokat, cigarettázást, kávézást, szeszesital fogyasztást, az ínyenckedést. Aki lelki fejlődésére fekteti a fő súlyt, imádkozik, áldozatokat hoz, önmegtagadásokat végez, mérsékletesen él, tekintetét az égre emeli és nem elsősorban a földi dolgok fontosak számára, az a LELKI SZEGÉNYEK közé tartozik.
Tehát összefoglalva, nem szabad abba a félreértésbe esnetek, hogy azt hiszitek, a lelki szegényeknek azért üres a lelke, mert nincsenek benne erények. Ellenkezőleg. Telve vannak erénnyel, de lelkük azért üres, mert minden földi dolgot eltávolítanak belőle és Jézus Krisztus lakik bennük, Ő lelkük királya. Semmi kacat, semmi szemét, semmi gaz nem gátolja Jézust, hogy lelkük kertjét teleültesse az erények színes virágaival. Az ilyeneké a Mennyek Országa.
Kicsinyeim! Ti is legyetek mindnyájan lelki szegények! Fosszátok meg lelketeket a fölösleges földi dolgoktól, hogy Szent Fiam tiszta, tágas, kényelmes lakást vehessen bennetek. Oly kevés az igazán lelki szegény a Földön. Nézzétek csak felemelt kezemet! Mutatok nektek egy sötét színezetű földgolyót. Egy vékony fényes vonal fut körbe rajta: ez mutatja a Föld lakosságának parányi részét, akik lélekben szegény gyermekeim.
Megáldalak titeket végtelen atyai szeretetemmel a lelki szegénység kegyelmével az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Amen.