2012.05.08  ÉGI ÜZENETEK               Szentlélek: A búcsú
Drága Gyermekeim! A mai világban Istentől és a vallástól eltávolodott emberek szemében a búcsú sátrakat és körhintákat jelent, vendégeskedést, ünnepi ebédet, ajándékozást. Sejtelmük sincs arról, hogy a búcsú egyrészt a helyi templom védőszentjének az ünnepe, másrészt egy nagy lelki ajándék a hívők számára.
A búcsú annyit jelent, mint elengedés. A megbocsátott, meggyónt bűnök után járó tartozás elengedése. Azért hívjuk búcsúnak, mert az ember búcsút vehet a különben reá váró büntetésektől. Isten igazságossága miatt a meggyónt bocsánatos és súlyos bűnök megbocsátása után bizony még marad leróni való tartozásotok, és ezt háromféle képen lehet levezekelni:
1.) A gyóntató pap által feladott elégtétel elvégzésével
2.) Önként vállalt áldozatokkal, böjttel, virrasztással, imákkal, jócselekedetek végzésével
3.) És az Egyháztól kapott búcsú elnyerésével
Bizony sok gyermekem a búcsút, mint a tartozások elengedésének lehetőségét, nem használja, pedig kétszeres hatása van Isten előtt.
A búcsú kétféle lehet: teljes és részleges. Az Egyháznak Krisztustól kapott oldó és kötő hatalma lehetőséget ad arra, hogy minden hátralévő büntetést elengedjen – ebben az esetben beszélünk teljes búcsúról. De hatalma van ahhoz is, hogy csak a büntetések egy részét engedje el – ekkor beszélünk részleges búcsúról. Azzal, hogy elengedi az ideigtartó büntetéseket, úgy is mondhatom, hogy búcsúkat adományoz. Ahhoz, hogy ezt gyakorolni tudja, az alapot az Egyház kincstára adja meg. Ezen nehogy valaki felhalmozott anyagi kincseket értsen! Az Egyház kincstárát Jézus Krisztus kereszthalálának érdemei, a Szűzanya és a szentek érdemei és könyörgései alkotják.
Nézzük, kik nyerhetnek búcsút! A földön élő katolikus gyermekeink és a tisztítóhelyen szenvedő lelkek. Aki nem katolikus azért nem kaphat búcsút, mivel a búcsú a pápának adott oldó és kötő hatalom ajándéka, és ők nincsenek hitközösségben a szentségek által a pápával. Viszont a másvallásúak is törleszthetik adósságaikat jócselekedeteikkel, lemondásaikkal.
Milyen feltételei vannak a részleges búcsúnak és a teljes búcsúnak? Aki részleges búcsút akar nyerni, annak a kegyelem állapotában kell lenni. Micsoda ellentmondást jelentene a kegyelem rendjében, ha a bűnös külön kegyelmi ajándékot kérhetne és kapna. Aki teljes búcsút akar nyerni, annak nem elég, hogy a kegyelem állapotában van, tehát nincs halálos bűne. Szükséges hozzá a szentgyónás és szentáldozás lehetőleg a búcsú elnyerése napján, a szándék a búcsú elnyerésére és hogy a Szentatya szándékára mondjon el egy Hiszekegyet, Miatyánkot, Üdvözlégyet és Dicsőséget. Mindezek a feltételek után elvégezheti a választott imát vagy jócselekedetet.
Most drága Gyermekeim, kövessétek figyelemmel, milyen engedélyeket ad a pápa a híveknek a búcsúk elnyeréséhez!
 

 

A pápa engedélyei a részleges búcsúkhoz
 
 
1)      Részleges búcsút nyerhet az a hívő, aki élete kötelességének teljesítése és terheinek viselése közben alázatos hittel Istenhez emeli a lelkét és elmond egy röpimát, fohászt.
2)      Aki a hittől indítatva irgalmas szívvel segít szükséget szenvedő felebarátján anyagi javakkal, vigasztalással.
3)      Aki önként lemond számára kedves és megengedett ételről, italról, élvezeti cikkről, szellemi szórakozásról.
4)      Aki elmondja az „Adj Uram örök nyugodalmat” kezdetű fohászt a tisztuló lelkekért.
5)      Aki elimádkozza az „Úrangyal”-át vagy a „Mennyek királyné asszonyá”-t.
6)      Aki belső áhítattal elmélkedik.
7)      Aki imádkozik a pápáért.
8)      Aki áhítattal keresztet vet.
9)      Aki elmondja a „Krisztus lelke…” imát.
10)  Aki elimádkozza bármelyik litániát.
11)  Aki elénekli vagy elimádkozza a „Magnificátot”
12)  Aki elmondja az „Oltalmad alá futunk…” kezdetű imát
13)  Aki egy kilencedet elvégez.
14)  Aki az év bármelyik napján elmegy a temetőbe.
15)  Aki elvégzi a „Tedeum”-ot (Téged, Isten dicsérünk)
16)  Aki elmondja az „Üdvözlégy, Királynő…” kezdetű imát.
 
A részleges búcsú elnyeréséhez a fentiekből választott jócselekedeten vagy imán kívül csak az kell, hogy a kegyelem állapotában legyünk, tehát ne terheljen halálos bűn, és hogy szándékozzuk a búcsút elnyerni saját magunk vagy halottaink adósságának csökkentéséért.
 

A pápa engedélyei a teljes búcsúhoz

 

 

1)      Aki fél órán át részt vesz szentségimádáson, az teljes búcsút nyer

2)      Aki a Szentírást félóráig olvassa

3)      Aki elvégzi a keresztutat

4)      Aki temetőlátogatást végez november 1-8-ig

5)      Aki buzgón részt vesz egy templomszentelésen

6)      Aki részt vesz egy „első-szentmisén”.

7)      Aki részt vesz az elsőáldozók szentmiséjén

8)      Aki halottak napján templomot látogat

9)      Aki részt vesz a húsvéti keresztségi fogadalom megújításában

10)  A keresztút ájtatos elvégzése elmélkedéssel

11)  Három napos lelkigyakorlaton való részvétel

12)  Részvétel pappászentelés évfordulóján

13)  Pápai áldás fogadása, akár a TV-n keresztül

14)  Egy templom látogatása, mikor ott búcsú van

15)  Egy 5 tizedes rózsafüzér végigmondása elmélkedve, közösségben.

 

A teljes búcsú elnyeréséhez a fentiekből választott jócselekedeten kívül a következő feltételek teljesítése kell:

1. Szentgyónás, 2. Szentáldozás, 3. A Szentatya szándékára elimádkozni egy Hiszekegyet, Miatyánkot, Üdvözlégyet és Dicsőséget.

 

Még van egy fontos tudnivaló számotokra. A búcsúkat csak saját tartozásotok törlesztésre és a tisztítóhelyen szenvedő lelkek ideigtartó büntetésének csökkentésére ajánlhatjátok fel. Élő felebarátaitokért nem. Azért, mert aki a földön él, annak magának is van módja a búcsú elnyerésére. Nektek az a dolgotok, hogy imádkozzatok megtérésükért.

Drága Engesztelőim!  Most, hogy befejeztem tanításomat, hadd mondjam el, hogy tündöklő, fehér ruhában, hosszú fehér szárnyakkal állok előttetek. Nézzétek, mit mutatok nektek! Egy gyönyörű, művészien faragott ládikót, amit angyalkezek készítettek Nekem. Ebben gyűjtöm a ti búcsúitok felajánlásait. Minden este meglátogatlak benneteket hajlékotokban, hogy tegyétek a ládikómba aznap elnyert búcsúitokat, a részleges és teljes búcsúitokat egyaránt, de csak azokat, melyeket a tisztuló lelkekért ajánlottatok fel. Viszek magammal egy piros, szív alakú, kisebb dobozt. Ebbe tegyétek bele a saját lelketek tartozásáért elnyert búcsúkat. A ládába került búcsúkat fényes csillagokká alakítom, a szívecskébe tett búcsúkat aranygyöngyökké. Miután már sok-sok csillagot és gyöngyöt gyűjtöttem össze, elviszem Atyátokhoz az Égbe. Belenéz a ládikóba, nagyon örül a csillagoknak, és leküldi velem a tisztítóhelyre. Én ráhelyezem a lelkek homlokára. Akinek ott fénylik csillagotok, enyhül és megrövidül szenvedése. Ó, ha látnátok ezeket a szenvedő lelkeket, milyen boldogan hordozzák magukon ezt a jelet! Sokkal hamarabb kiszabadulnak. Vajon mit tesz az Atya a gyöngyökkel? Beleteszi szent Szívébe, a legbiztosabb helyre, és ha eljön az időtök és szólít benneteket, előveszi, megmutatja nektek. A csillagokra is emlékeztet titeket, melyekkel ti jártatok közbe a tisztuló lelkekért.

Ha oly sok a búcsú-felajánlásotok, hogy atyai Szíve csordultig telik vele, minden adósságotokat eltörli. Ha nagyon kevés, akkor még vezekelnetek kell.

Drága Kincseim! Én, a Szentlélek végtelen bölcsességemből azt javasolom nektek, hogy több legyen a csillag, mint a drágagyöngy. Természetesen ajánljatok fel saját adósságaitokért búcsúkat, de még többet gondoljatok szegény, szenvedő lelkekre, akik már nem tudnak semmit sem tenni magukért, és rettenetesen szenvednek. Minden értük felajánlott és nekik ajándékozott részleges vagy teljes búcsú megrövidíti szenvedésüket.

Nézzétek, egy mennyei mérleget mutatok nektek. Egy bizonyos idő múlva meglátogatlak titeket otthonotokban. Viszem a mérlegemet, a jobb serpenyőbe tesszük a csillagjaidat, a bal serpenyőbe a gyöngyeidet. Vajon melyik fog mélyebbre süllyedni?

Búcsúzásul Megáldalak benneteket a tisztítóhelyen szenvedő lelkek iránti szeretettel az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Amen.