Jézus: VIII. parancs: Hamis tanúságot ne szólj felebarátod ellen!
Én: Édes Jézusom, nagyon szeretlek, tégy engem békéd eszközévé. Ma Te leszel a mi bölcs tanítónk. Add, hogy összeszedve figyelmünket, szívvel-lélekkel hallgassunk Téged! Szentlélek Úristen, jöjj, segíts, hogy az Úr Jézus szent Szavait méltóképpen közvetíthessem engesztelő testvéreimnek.
Jézus: Drága engesztelő Gyermekeim! Ne féljetek, Én vagyok Jézus Krisztus, a ti Megváltótok és Éván, eszközömön keresztül szólok hozzátok. Ma a VIII. parancsról lesz szó: Hamis tanúságot ne szólj felebarátod ellen!
Mi a hamis tanúság? Másról olyat állítani, ami egyáltalán nem igaz. Állítsunk párhuzamba egymással két bűnt: az ítélkezést és a rágalmazást. Mindkettő szeretetlenséget jelent a felebaráttal szemben. Az ítélkező más valós hibáiról beszél, tehát nem hazudik. A rágalmazó hazudik, mert valótlan dolgokat mond másról és ezzel tekintélyét és becsületét tönkreteszi. A rágalmazás kegyetlen dolog, a gyilkosságnál is több. Míg a gyilkos csak a testet öli meg, a hazug viszont megöli a jó hírnevet, becsületet. De van olyan szörnyű rágalmazás is, mely egyaránt megöli a testet és a becsületet. Itt arra a szélsőséges esetre gondolok, mikor a bírósági tárgyaláson valaki hamisan tanúskodik, és miatta halálra ítélik az ártatlan embert.
Az emberek szeretik kategóriákba sorolni a hazugságot: szükség hazugság vagy szívesség hazugság, kegyes hazugság vagy részvéthazugság. De ez csak mellébeszélés. Minden hazugság – hazugság.
Szükséghazugság : Mikor valaki kénytelen azt hazudni, hogy szombaton egy komoly szinfonikus hangversenyen volt, mert különben a művelt társaságból kinézik.
Szívességhazugság : A férjnek titkos randevúja van, és a barátja fedezi őt, hogy ma nála lesz egy videofilmet nézni.
Kegyes hazugság: Csak úgy mehet el szentmisére valaki, ha ateista férjének azt mondja, hogy a barátnőjéhez megy.
Részvét hazugság: 2 fiú focizik az iskolaudvaron, az egyik véletlenül betöri az ablakot és a másik együttérzésből magára vállalja.
Akárhogy szépítitek a dolgokat, ez mind hazugság, mert félrevezetitek, becsapjátok vele felebarátaitokat. Az „igen” legyen mindig „igen” és a „nem” legyen mindig „nem”. Akkor nagy lesz a jutalmatok az égben.
Gyermekeim! Vizsgáljuk meg, honnan ered a hazugság! A sátántól. Ő a hazugság atyja. Hasznosnak mutatja be a hazugságot, mert védelmet nyújt a kényelmetlen helyzetekben, esetleg anyagi előnyökhöz juttat, elfedi az emberek szeme elől a bűnöket stb.. De hátrányai sokkal nagyobbak: a kárhozatba visz, a hazug ember környezete tiszteletét, hitét, bizalmát, szimpátiáját elveszti, és általában kitudódik az igazság.
Mi a Sátán legravaszabb hazugsága? Hogy elhiteti veletek, hogy ő és a pokol nem is létezik. Tehát arra ösztönöz, hogy ne féljetek, bátran bűnözzetek, mert nem jár büntetés érte. És mi az ember legnagyobb hazugsága? Ha valaki magát szentnek tartja: nem loptam, nem öltem, jó vagyok, nincs semmi bűnöm, még a házastársamat sem csaltam meg. Biztos a Mennybe jutok. Minden vasárnapi misén ott vagyok és áldozok. Nem gyónok, mert nincs mit meggyónni. Az ilyen embernek elaludt a lelkiismerete, a legrosszabb úton jár. Van egy ilyen öregasszony, már 30 éve házasságon kívüli kapcsolatban él egy emberrel, 13 abortusz van a háta mögött, és mindig arról beszél, hogy ő milyen jó.
Tudjátok-e kedveseim, miről lehet felismerni a hazug, rágalmazó embert? Hogy társaságban hirtelen lehalkítja a hangját és suttogva beszél a fületekbe. Egészen biztos, hogy másokat akar bemártani előtted.
Miért hazudik az ember?
  1. Gyűlöletből: Csak az gyűlöl, aki a Sátán barátja. A jó ember sohasem gyűlöl. A gyűlölet a gonosz támadása és lázadása a jó ellen. Nem bocsát meg annak, aki jó. Erre mesélek egy esetet. Láttam egy tanárnőt az iskolában, aki csak kiabálva, trágár szavakkal, kemény szigorral tudott félelmen alapuló fegyelmet tartani. Páttag volt a kommunizmus alatt, magas jutalmakat kapott. Volt egy vidám, kiegyensúlyozott kolléganője, akiről tudta, hogy vallásos, Isten hívő, a tanítványaihoz kedves, mosolygós, barátságos, és szereteten alapuló jó fegyelmet tud tartani. Ez ellenszenvet, gyűlöletet ébresztett benne. Nemegyszer megrágalmazta a tantestület előtt. Egyik lukas órán a tanári szobában megkérdezte tőle: Mondd, te miért mosolyogsz mindig? Nincs semmi gondod? Sose vagy ideges? A szelíd tanárnő így felelt: Ez az én titkom. És közben arra gondolt: „Jézus békéje és szeretete él bennem.”
  2. Irigységből is hazudik az ember. Bosszantja, hogy a másik tehetségesebb, okosabb, gazdagabb, sikeresebb, mint ő. Egy irodában egymás mellett dolgozott két férfi. A főnökük nyugdíjba készült menni, és gondolta, hogy a nagyobb gyakorlattal rendelkező, szorgalmasabb, ügyesebb beosztottját teszi meg utódjául. A másikat elöntötte a sárga irigység. Ő akart vezető pozícióba kerülni, és ezért minden aljas lépésre készen állt. Egyik délután látta, ahogy az utcán ez a kollégája és a főnök fiatal felesége állnak és beszélgetnek. A fantáziája megmozdult és másnap azonnal mondta az igazgatónak, hogy a kollégaúr elcsábította a feleségét és felmentek a lakására. Egy kis kivizsgálás után kiderült, hogy az állítás alaptalan rágalom.
  3. Félelemből is lehet hazudni. Ez nagyon gyakran elő fordul az emberekkel. Van, aki azért rágalmaz, hogy magát kimentse. Ami rosszat tett, azt másra fogja, hogy reá nézve ne legyen következménye és ennek érdekében mindenki előtt eláztatja, rossz színben tünteti fel.
    Először egy olyan történetet mondok el nektek, amiben nincs rágalom, csak félelmen alapuló hazugság. Egy fiatal leány találkozni akar a barátjával, de szülei erről hallani se akarnak, mert sok rosszat hallanak erről a fiúról. A lány – hogy nem kelljen elmondani otthon – azt hazudja, hogy a barátnőjéhez megy tanulni, de elfelejti megbeszélni ezt a cinkosságot a barátnővel. Míg ő a fiúval van, közben az osztálytársa felhívja őt otthon. A szülei veszik fel a telefont és kiderül a hazugság.

    Egy professzor orvosi műhibát követ el a műtétkor, és a beteg meghal. A felelősséget – a következménytől való félelmében – áthárítja az asszisztáló orvosra. A műtős nővér nem mer a főnökével szembeszállni, másik tanú nincs, így az ártatlan orvost ítéli el a bíróság.
Hogyan viszonyulnak az őszinte emberhez, és hogyan a hazughoz. Az őszinte embert szeretik, bizalmasak hozzá, hisznek neki. A hazug embernek még a közelléte is kellemetlen. Nem barátkoznak vele, gyanakszanak rá. Még ha az igazat mondja is, aki hallja, titokban arra gondol: „Vajon most is hazudik?”
Drága Gyermekeim! Legyetek őszinték! Oly szép annak az embernek a szája, aki nem ismeri a hazugságot. Az őszinteség aranynál, gyémántnál értékesebb ajándék, a tömeg fölé emel. Vigyázzatok, mert a hazugságot meg lehet szokni és nehéz abbahagyni. A hazug ember nyugtalan, mert fél a hazugság kiderülésétől, mert emlékeznie kell arra, hogy mit hazudott, kinek hazudott, még évek után is, nehogy ellentmondásba keveredjen. Én végtelenül irgalmas Isten vagyok és ezt a csúf bűnt is megbocsátom. Mély bűnbánattal, szentgyónással és az Én Szent Vérem permetezésével a hazugságot is eltávolítom lelketekről. Vannak emberek, akiket megkötözött a gonosz és notórius hazudozóvá tett. Csak az ima és a böjt segíthet rajtuk. Imádkozzatok a rágalmazókért és a hamis tanúkért, mert ők vétnek a legsúlyosabban a VIII. parancs ellen. Imádkozzatok minden hazudozóért, a nagyzolókért is, akik feltűnési mániából hazudoznak, hogy magukat jobb színben tüntessék fel!
Ti magatok, tiszta szívű kicsi engesztelőim Irántam való szeretetből és az Én kedvemért soha ne hazudjatok. Mindig igazat kell mondani, de az igazat nem kell mindenkinek elmondani. Megáldalak benneteket az igazmondás lelkületével az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében.
2009.06.15. hétfő